فهرست مطالب

نهال و بذر - سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1385)

نشریه نهال و بذر
سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجید طاهریان*، محمود سلوکی، عبدالمجید رضایی، محمدرضا رمضانی مقدم، برات علی سیاسر صفحات 141-151

    چهار رقم پنبه در سال 1381 به صورت یک طرح دای آلل یک طرفه با یکدیگر تلاقی داده شدند و در سال 1382 والدین و نتاج F1 حاصل از آن ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و دو منطقه ایستگاه تحقیقات پنبه کاشمر (مکان بدون تنش) و روستای سعدالدین کاشمر (مکان شور) کاشته شدند. تجزیه دای آلل برای صفات عملکرد وش، وزن قوزه، تعداد قوزه در بوته، درصد زودرسی و تعداد بوته بارده در واحد سطح بر مبنای روش 2 گریفینگ (مدل II) انجام شد. در محیط بدون تنش، واریانس ژنوتیپ ها فقط برای وزن قوزه در سطح احتمال 1% معنی دار و در محیط تنش برای صفات عملکرد وش و تعداد بوته بارده در واحد سطح در سطح احتمال1% معنی دار بود. اثر ترکیب پذیری عمومی وزن قوزه در محیط بدون تنش و صفات عملکرد وش و تعداد بوته در واحد سطح در محیط شور، در سطح احتمال 1% معنی دار شدند. اثر ترکیب پذیری خصوصی برای صفت وزن قوزه در محیط بدون تنش و صفت تعداد بوته در واحد سطح در محیط تنش در سطح احتمال 5% و برای عملکرد وش در محیط تنش در سطح احتمال 1% معنی دار بود. تجزیه دای آلل مرکب (تجزیه دای آلل روی داده های مرکب) نشان داد که در کنترل ژنتیکی هرسه صفت وزن قوزه، عملکرد وش و تعداد بوته بارده در واحد سطح، واریانس ژنتیکی افزایشی اهمیت نسبتا بیشتری داشت. مقدار وراثت پذیری عمومی برای همه صفات بالا بود. در شرایط بدون تنش، وزن قوزه، از وراثت پذیری خصوصی متوسط (6/18 درصد) برخوردار بود. در شرایط تنش، وراثت پذیری خصوصی عملکرد پایین (64/5 درصد) و در مورد تعداد بوته بارده در واحد سطح متوسط (38/19) بود.

    کلیدواژگان: پنبه، عملکرد وش، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، عمل ژن، شوری
  • حامد حسن زاده خانکهدانی*، ابوالقاسم حسن پور، عبدالحسین ابوطالبی صفحات 155-164

    در این پژوهش تاثیر ده رقم مرکبات شامل لیمو شیرین (Citrus limettioides Tanaka) ، لیمو آب (C. aurantifolia Swingle) ، لیمو لیسبون [C. limon (L) Burm F.] ، پرتقال محلی [C. sinensts (L) Osbeck] ، نارنگی کلمانتین (C. reticulate Blanco) ، گریپ فروت (C. paradisi Macfadyen) ، نارنگی کارا (ساتسوما ´ گینگ)، بکرایی (C. limettioides ´ C. reticulate)، ولکامریانا (C. volkameriana Ten. And Pasq) و نارنج (C. aurantium L.) به عنوان پایه بر رشد رویشی ماده خشک و ترکیبات معدنی پیوندک لیمو آب رشد یافته در شرایط خاک آهکی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با ده تیمار (پایه) و پنج تکرار در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پایه تاثیر زیادی بر میزان رشد رویشی و ترکیبات معدنی پیوندک لیمو آب دارد. بسته به نوع پایه، میزان رشد رویشی، ماده خشک و مقدار عناصر معدنی در پیوندک متفاوت بود. بیشترین طول پیوندک روی پایه های لیمو آب لیموهای لیسبون، بکرایی و ولکامریانا و کمترین آن در نارنگی کارا مشاهده شد. تجزیه برگ برای یازده عنصر، تفاوت های معنی داری بین پایه ها نشان داد. بیشترین میزان نیتروژن در شاخساره پیوندک روی پایه بکرایی، فسفر روی ولکامریانا و بکرایی، پتاسیم روی نارنگی کارا، کلسیم روی نارنج، منیزیم روی پرتقال و نارنگی کلمانتین، سدیم، آهن و بر روی گریپ فروت، مس روی ولکامریانا، روی (Zn) روی لیموآب و نارنگی کلمانتین و منگنز روی لیمولیسبون به دست آمد. به طور کلی پیوندک روی پایه ولکامریانا رشد رویشی سریع تر و ترکیبات معدنی در حد بالاتری نسبت به سایر پایه ها داشت.

    کلیدواژگان: لیموآب، ارقام مرکبات، پایه های مختلف، رشد رویشی، مواد معدنی
  • افشار استخر*، رجب چوکان صفحات 167-183
    این بررسی به منظور تعیین مناسب ترین تاریخ کاشت لاین های والدینی و مطلوب ترین تراکم بوته لاین مادری به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال های 1381 و 1382 در منطقه زرقان استان فارس به اجرا درآمد. تاریخ های کاشت (15 و 30 اردیبهشت، 14 و 29 خرداد و 13 تیر) به عنوان فاکتور اصلی و فاصله بوته روی ردیف والد مادری در سه سطح 15، 18 و 21 سانتی متر به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل نشان داد که تاریخ کاشت اثر معنی داری بر عملکرد و اجزا عملکرد دانه (تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، وزن هزار دانه و عمق دانه) دارد. بهترین تاریخ کاشت 14 خرداد با تولید 604/4 تن در هکتار بذر ذرت سینگل کراس 704 بود. فاصله بوته روی ردیف مادری نیز اثر معنی داری بر روی عملکرد بذر لاین مادری داشت ولی روی اجزا عملکرد اثر معنی دار نداشت، به طوری که بالاترین عملکرد مربوط به تراکم بیشتر (66700 بوته در هکتار) بوته مادری (فاصله بوته 15 سانتی متر) بود که با تراکم های کمتر اختلاف معنی دار داشت. اثر متقابل تاریخ کاشت و تراکم برای عملکرد لاین مادری معنی دار نبود. فاصله ردیف مادری تا پدری در درصد تلقیح و نهایتا عملکرد لاین مادری اثر معنی دار داشت و ردیف های مادری نزدیک تر پدری، هم درصد تلقیح و هم عملکرد بالاتری نسبت به ردیف های دورتر داشتند. در سال دوم آزمایش در منطقه زرقان آلودگی شدیدی از بیماری ویروسی کوتولگی زبر ذرت ظاهر شد که تاریخ کاشت 15 و 30 اردیبهشت ماه (تاریخ کاشت اول و دوم آزمایش) به شدت تحت تاثیر قرار گرفتند و باعث افت عملکرد در کرت های مربوط به این دو تاریخ کاشت شد، طوری که تاریخ کاشت اول که در سال اول بیشترین عملکرد را تولید کرد در سال دوم کمترین عملکرد را داشت.
    کلیدواژگان: ذرت، اینبرد لاین، تاریخ کاشت، تراکم بوته، سینگل کراس 704
  • داوود افیونی*، مهرداد محلوجی صفحات 186-197

    به منظور بررسی همبستگی صفات مختلف با عملکرد دانه گندم در تنش شوری، آزمایشی در سال زراعی 79-1378 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی رودشت در استان اصفهان انجام شد. تعداد 42 لاین و رقم گندم در قالب یک طرح لاتیس مستطیل سه گانه کاشته شدند و در طول دوره رشد با آب دارای هدایت الکتریکی 12 (EC) دسی زیمنس بر متر (شوری متوسط برای گندم) آبیاری شدند. در طول دوره رشد، عملکرد دانه و صفات زراعی مختلف اندازه گیری شدند. ضرایب همبستگی ساده بین صفات و معادله رگرسیون چند متغیره خطی مرحله ای بین عملکرد دانه و صفات دیگر محاسبه گردید. نتایج نشان داد که دوره پر شدن دانه و تعداد سنبله در مترمربع بالاترین همبستگی را با عملکرد دانه داشتند و در رگرسیون مرحله ای نیز دوره پر شدن دانه اولین متغیری بود که وارد معادله گردید. تجزیه علیت براساس متغیرهای وارد شده در مرحله نهایی رگرسیون مرحله ای یعنی دوره پر شدن دانه، عملکرد دانه در سنبله، تعداد سنبله در مترمربع و ارتفاع بوته و تعداد دیگری از متغیرها نشان داد که دوره پر شدن دانه بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشت و اثر غیرمستقیم دوام سطح برگ پرچم و طول پدانکل نیز از طریق دوره پر شدن دانه مثبت و بالا بودند. صفات تعداد سنبله در مترمربع و تعداد دانه در سنبله نیز اثر مستقیم نسبتا بالایی بر عملکرد دانه داشتند. با توجه به عملکرد دانه، ژنوتیپ های روشن، برکت، DH2-390-1563F3Chds/5/Anza/3/Pi/Hys/4/1-66-75 ، پیشتاز، 1-66-22/Inia ، 1-67-78/5/Cnn/Knakoy//Kc66/3/Skp35/4/vee "s" و شیراز یا بیش از 4 تن در هکتار به عنوان برترین ژنوتیپ ها در شرایط مورد مطالعه تعیین و جهت بررسی های تکمیلی گزینش شدند.

    کلیدواژگان: گندم، عملکرد دانه، صفات زراعی، شوری، رگرسیون مرحله ای
  • مهران پاتپور*، محمد ترابی، حمیدرضا پورعلی بابا، وفا مردوخی صفحات 201-213
    به منظور ارزیابی مقاومت لاین های امیدبخش جو دیم نسبت به بیماری لکه قهوه ای نواری (Pyrenophora graminea) که در سال های اخیر تبدیل به یکی از مهم ترین بیماری های جو در کشور شده است، بذر 44 لاین مربوط به آزمایش های یکنواخت سراسری موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، در مجاورت بذرهای آلوده ارقام زرجو، والفجر، پروداکتیو، افضل و ارقام محلی جمع آوری شده از سال قبل جهت آلوده سازی در حین گلدهی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (با سه تکرار) در مناطق گرگان، کرج، مراغه و میاندوآب کاشته شدند. به موازات آن، نمونه های جو آلوده به بیماری از مناطق فوق جمع آوری و قارچ عامل بیماری جداسازی و خالص سازی شد و در آزمون گیاهچه ای، در شرایط کنترل شده در گلخانه مورد استفاده قرار گرفتند. از درصد بوته های آلوده یادداشت برداری به عمل آمد. در آزمایش مزرعه ای به دلیل عدم یکنواختی در گلدهی لاین ها و یا شرایط نامساعد جوی، در هیچ یک از مناطق آلودگی یکنواخت و کافی روی لاین های آزمایشی ظاهر نشد. حساس ترین لاین ها با بیشترین درصد آلودگی گیاهچه ای،Pirat1//Aljer/Ceres 362-1-1IC ،T-2(2R)//Lignee131/Arabia Abiad ، Alpha/Gumhuriyet//Ligkee-131 و Yesevi-93 و مقاوم ترین لاین در برابر جدایه های مورد مطالعه 4679/105//Yea132TH/3/Tipper و پس از آن لاین هایICB-100974/Action ، Alpha//Sul/Nacta/3/80-5001 و 132TH/Tokak Yia 147 ارزیابی شدند. بر مبنای مقایسه میانگین داده ها، لاین ها به چهار گروه دسته بندی شدند، به طوری که 38% مقاوم و نیمه مقاوم، 51% نیمه حساس، 9% حساس و 2% بسیار حساس بودند. عکس العمل مقاومت در بین جوهای دارای تیپ رشدی بهاره و بینابین بهاره نسبت به تیپ زمستانه فراوانی بیشتری داشت. مقایسه بیماریزایی چهار جدایه به دست آمده از مناطق ذکر شده فوق که دارای بیشترین قدرت تهاجمی روی رقم حساس (زرجو) بودند، برمبنای درصد گیاهچه ای آلوده شده در سطح احتمال 1% نیز نشان داد که آن ها در سه گروه عمده قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: جو، لاین های امیدبخش دیم، لکه قهوه ای نواری، مقاومت، تنوع بیماریزایی
  • عزیز فومن اجیرلو*، محمدرضا قنادها، عبدالهادی حسین زاده، علی محمد شکیب صفحات 215-224
    در این تحقیق هشت رقم سورگوم علوفه ای به نام های KFS1، KFS2، KFS3، Pacific BMR، Chopper، Nectar،Sweet jumbo و Speed feed با استفاده از طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به منظور تعیین مناسب ترین آن ها از نظر عملکرد علوفه، در چهار تکرار به مدت دو سال (83-1382) در کرج مورد بررسی قرار گرفت. کود فسفات آمونیوم بر مبنای 115 کیلوگرم P2O5 و در مجموع 183 کیلوگرم در هکتار نیتروژن در چهار نوبت مصرف شد. از همه تیمارها دو چین علوفه برداشت شد. شش صفت شامل عملکرد علوفه تر، خشک، میزان پروتئین، ارتفاع بوته، قطر ساقه و تعداد پنجه در هر چین اندازه گیری گردید و برداشت از سطح 8/7 متر مربع به عمل آمد. داده های دو سال مورد تجزیه واریانس سالیانه و مرکب قرار گرفت و میانگین ها به روش دانکن مقایسه شدند. نتایج تجزیه واریانس ساده نشان داد بین چین ها در هر دو سال برای همه صفات بجز ارتفاع بوته اختلاف معنی دار وجود دارد. برای عملکرد علوفه تر، خشک، پروتئین و تعداد پنجه چین دوم و برای قطر ساقه چین اول برتر بود.نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد بین سال ها به جز برای عملکرد علوفه خشک و تعداد پنجه، ارقام و اثر متقابل سال × رقم به غیر از قطرساقه اختلاف معنی دار وجود دارد.مقایسه میانگین ها به روش دانکن نشان داد عملکرد علوفه تر با 5/150 تن در هکتار و عملکرد پروتئین با 80/2 تن در هکتار در سال اول، ارتفاع بوته با 9/196 سانتی متر و قطر ساقه با 48/15 میلی متر در سال دوم در گروه اول قرار گرفتند. بیشترین و کمترین علوفه تر را به ترتیب ارقام نکتار با 6/164 و KFS2 با 4/130 تن در هکتار تولید کردند. رقم سویت جامبو بیشترین علوفه خشک، پروتئین و تعداد پنجه را به ترتیب با 38/36 و 88/2 تن در هکتار و 61/3 عدد تولید کرد. بیشترین ارتفاع بوته با 4/214 سانتی متر به رقم اسپیدفید و قطر ساقه با 99/17 میلی متر به رقم KFS2 تعلق گرفت. رقم چاپر در چهار صفت علوفه خشک، پروتئین، ارتفاع بوته و تعداد پنجه به ترتیب با 41/32 و 58/2 تن در هکتار، 2/172 سانتی متر و 11/2 عدد کمترین تولید را به خود اختصاص داد و کمترین قطر ساقه با 61/11 میلی متر را رقم اسپیدفید تولید کرد. نکتار و سوییت جامبو در این تحقیق، مناسب ترین رقم از نظر تولید علوفه تعیین شدند.
    کلیدواژگان: سورگوم علوفه‏ای، واریته هیبرید، رقم خالص، تعداد پنجه
  • حسن قربانی قوژدی*، حسین لسانی، سید محمد فخرطباطبایی، زین العابدین بشیری صدر صفحات 225-235

    به منظور بررسی اثر میزان آبیاری، مه پاشی و تراکم بوته بر جنبه های کمی بعضی از خصوصیات رویشی و زایشی گیاه راش گندم (Fagopyrum esculentum) ، آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در سال 1380 انجام شد. در این آزمایش اثر سه عامل رطوبت هوا، مقدار آبیاری و تراکم بوته به صورت آزمایش اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمار رطوبت هوا به عنوان عامل اصلی (دارای دو سطح مه پاش شده و مه پاش نشده در نظر گرفته شد و تیمارهای سطوح مختلف آبیاری در دو سطح (40 mm , 20 mm) و تراکم بوته در دو سطح (100 و 3/33 بوته در مترمربع) به عنوان عوامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر عوامل اصلی و فرعی ذکر شده و اثر متقابل آن ها، بر صفات اندازه گیری شده شامل تعداد دانه در گیاه، عملکرد دانه در گیاه، وزن هزار دانه و وزن خشک پیکر رویشی گیاه معنی دار بود به طوری که صفات ذکر شده در تیمارهای مه افشانی، 40 میلی متر آبیاری و تراکم 3/33 بوته در مترمربع بیشترین میزان را دارا بودند.

    کلیدواژگان: راش گندم، ماده خشک، مه پاشی، سطح تراکم، آبیاری
  • فرهاد عزیزی*، عبدالمجید رضایی صفحات 237-247
    انتخاب روش اصلاحی موثر، نیازمند اطلاع دقیق و گسترده از نحوه کنترل ژنتیکی صفات می باشد. به منظور برآورد اثر اپیستازی در کنترل ژنتیکی عملکرد، اجزای عملکرد دانه و برخی صفات مورفولوژیک ذرت، ترکیبات B73×MO17 و B73×K74/1 با استفاده از طرح تلاقی های آزمون سه جانبه در سال 1380 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه واریانس تلاقی های آزمون L1 (=F2 × P1) ، L2 (=F2 × P2) و L3 (=F2 × F1) در هر دو ترکیب نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین های تلاقی های آزمون والدینی (L1 و L2) برای کلیه صفات مورد بررسی وجود دارد. غیر از تعداد برگ در بوته در هر دو ترکیب، وزن چوب بلال در ترکیب B73×MO17 و فاصله زمانی از گرده افشانی تا ظهور تارهای ابریشمی در ترکیب B73×K74/1 ، میانگین تلاقی با محک B73 برای کلیه صفات مورد مطالعه از تلاقی با محک والدی دیگر (MO17 در B73×MO17 و K74/1 در B73×K74/1) بزرگ تر بود. بنابراین انتظار می رود که در ترکیب های مذکور اینبردلاین B73 نقش مهمی در اثر اپیستازی داشته باشد. آزمون F نشان داد که اپیستازی کل برای کلیه صفات مورد مطالعه در هر دو آزمایش معنی دار بود. همچنین تفکیک اثر اپیستازی کل به اجزای قابل تثبیت (افزایشی× افزایشی) و غیرقابل تثبیت (افزایشی×غالبیت و غالبیت×غالبیت) نشان داد که اپیستازی افزایشی×افزایشی برای تعداد روز تا ظهور تارهای ابریشمی در هر دو تلاقی و فاصله زمانی از گرده افشانی تا ظهور تارهای ابریشمی و ارتفاع بوته در تلاقی B73×MO17 معنی دار (05/0>P) است، در حالی که برای بقیه صفات معنی دار نبود. همچنین مشخص شد که آثار اپیستازی افزایشی×غالبیت و غالبیت×غالبیت برای همه صفات مورد مطالعه در هر دو تلاقی معنی دار است.
    کلیدواژگان: ذرت، تلاقی آزمون، تلاقی آزمون سه جانبه، اپیستازی، عملکرد، صفات مورفولوژیک
  • منصور کریمی جشنی منصور*، محمد ترابی، علی روستایی، حسن رضا اعتباریان، سید محمود اخوت، سیدمحمد رضوی، فرزانه یزدان پناه صفحات 257-271

    در سال های 1382 و 1383 نمونه های قارچ Blumeria graminis f. sp. tritici از استان های مازندران، گلستان و فارس جمع آوری و در گلخانه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج تک کلنی شدند. جمعا 23 جدایه خالص به دست آمد. تعیین پاتوتیپ های جدایه ها با استفاده از ارقام افتراقی (17 لاین تقریبا ایزوژنیک) انجام شد. بدین منظور، پس از کاشت بذرهای ارقام افتراقی گندم در گلدان، در مرحله گیاهچه ای، با هر یک از جدایه ها جداگانه مایه زنی شدند. گلدان ها در گلخانه با دمای22-18 درجه سانتی گراد، رطوبت 100-95 درصد و تناوب نوری 12ساعت تاریکی و 12 ساعت روشنایی نگهداری شدند. بعد از 12 و 16روز در دو نوبت، براساس مقیاس 9-0 از تیپ آلودگی یادداشت برداری گردید. نتایج به دست آمده، 21 پاتوتیپ را مشخص و فرمول بیماریزایی آن ها تعیین شد. محاسبه فراوانی فاکتورهای بیماریزایی در بین پاتوتیپ ها، نشان داد که 95% پاتوتیپ ها دارای فاکتورهای بیماریزایی برای ژن های بیماریزایی Pm3c و Pm5 بودند برای لاین های حاوی ژن های P‏m2,6 ،Pm4b ، Pm1,2,9 و Pm2,4b,8 کم ترین بیماریزایی مشاهده گردید. بیماریزایی بر روی مجموعه ژنی Pm1,2,9 اولین بار در ایران گزارش می گردد. در مقایسه فراوانی فاکتورهای بیماریزایی در دو سال متوالی مشخص گردید که برای برخی ژن ها از جمله Pm8 ،Pm4a ،Pm2,6 ،Pm7 ، Pm1,2,9 و Pm2,4b,8 در سال 1383 نسبت به سال 1382 فراوانی بیشتری و برای برخی دیگر از جملهPm3b ،Pm3a ،Pm2 ،Pm1 ،Pm3d ،Pm5 ، Pm6و Pm9 فراوانی کم تری وجود داشت. در مورد Pm3c تغییر محسوسی مشاهده نشد. منطقه قراخیل در مازندران دارای جدایه هایی با بیشترین فاکتورهای بیماریزایی بود.

    کلیدواژگان: گندم، سفیدک پودری، ژن های مقاومت، ژن های بیماریزایی، فراوانی، پاتوتیپ
  • اسدالله معتمد* صفحات 273-276

    در حال حاضر عناصر ریز مغذی یکی از مهم ترین عامل ها در افزایش عملکرد و تولید کیفیت بهتر اکثر محصولات زراعی و باغی هستند. در این میان نقش روی در درجه اول اهمیت و نقش بر و آهن در درجات بعدی است. در اثر نقصان بر، با اختلال در تشکیل دانه عملکرد محصول کاهش می یابد. با مصرف اسید بوریک در زراعت آبی، نه تنها عملکرد دانه افزایش می یابد بلکه غلظت این عنصر در دانه نیز به شدت افزایش می یابد که این امر در غنی سازی بذر و افزایش پتانسیل رشد و باردهی آن موثر است. سینگ (Singh, 1979) افزایش عملکردی بین 320 تا 980 کیلوگرم در هکتار را با کاربرد 30 کیلوگرم در هکتار بر از منبع بوراکس گزارش کرد.

|
  • M. Taherian *, M. Solouki, A. Rezaie, M. R. Ramazani Moghaddam, B. Siasar Pages 141-151

    In order to estimate heritability of seed yield and yield components in cotton, a diallele cross method was attempted. Ten genotypes including 6 F1 progenies and parents were grown in Kashmar Cotton Research Station (non-saline location) and Saadaldin region, 50 kilometers far from Kashmar (Saline location), in a randomized complete block design with three replications in 2003. Diallel analysis was done based on Griffing method II for seed cotton yield, boll seed cotton weight, percentage of earliness and the number of plants in plot. Results showed that the variance of genotypes was significant only for boll seed cotton weight in non stress environment and for seed cotton yield and number of plant per plot in stress condition. The effect of general combining ability of boll seed cotton weight was significant in non-stress environment. Seed cotton yield and plant number per plot, were significant in salinity condition.The effect of specific combining ability for boll seed cotton weight in non-stress environment and the plant number per plot in stress condition were significant. It was also significant for seed cotton yield in stress condition. Diallel analysis showed that both additive and non additive genes effect had a role in controlling the mentioned traits. Combining diallel analysis indicated that additive variance was important for boll seed cotton weight, seed cotton yield and the number of plant per plot. Broad sense heritability was high for all traits in both conditions, whereas narrow sense heritability varied from low to mediate in both conditions.

    Keywords: cotton, seed cotton yield, General, specific combining ability, gene action, Salinity
  • H. Hasanzadeh Khankahdani *, A. Hasanpour, A. Aboutalebi Pages 155-164

    The effects of ten citrus cultivars including Sweet lime (Citrus limettioides Tanaka), Mexican lime (C. aurantifolia Swingle), Lisbon lemon [C. limon (L) Burm F.], Sweet orange [C. sinensis (L.) Osbeck], Clementine mandarin (C. reticulata Blanco), Grapefruit (C. paradisi Macfadyen), Kara mandarin (Satsuma King mandarin), Bakraei (C. reticulata C. limettioides), Volkamer lemon (C. volkameriana Ten. and Pasq) and Sour orange (C. aurantium L.) as rootstocks were studied on vegetative growth, dry mater and mineral concentrations of Mexican lime scion, grown on calcareous soil in greenhouse. The experiment was arranged in a compeletely randomized design with ten treatments (rootstocks) and five replications. Results showed that, type of rootstock highly affected the vegetative growth and mineral components of Mexican lime scion. Vegetative growth and mineral contents in scion differed with different rootstocks. The highest scion length were on Mexican lime, Lisbon, Bakraei and Volkamer lemons and the lowest on Kara mandarin. Leaf analysis of eleven elements showed significant differentes among rootstocks. The highest N content obtained from scions on Bakraei, P on Volkamer lemon and Bakraei, K on Kara mandarin, Ca on Sour orange, Mg on Sweet orange and Clementine, Na, Fe and B on Grapefruit, Cu on Volkamer Lemon, Zn on Mexican lime and Clementine and Mn on Lisbon lemon. General conclusion that, scion on Volkamer lemon rootstock caused faster vegetative growth and higher mineral content compared to the other rootstocks.

    Keywords: Mexican lime, citrus cultivars, rootstocks, Vegetative growth, Minerals
  • A. Estakhr *, R. Choukan Pages 167-183
    An experiment was conducted to determine a suitable planting date and density for B73 line, using a randomized complete block design (RCBD) in split plot arrangement with four replications in Zarghan for two years (2002-2003). Five planting dates (5 May, 20 May, 4 June, 19 June and 4 July) were assigned to main plots and three different spaces between plants in maternal rows consisted of 15, 18 and 21 cm were considered as sub plots. Yield and yield components were assessed in each plot. Combined analysis of variance showed the significant effect of planting dates on yield and yield components, such as kernel number/ear row, row number/ear, 1000 kernel weight and kernel depth. The best planting date was 4 June that produced 4.604 tha-1 of seeds with 14% moisture. Results showed that the plant density of maternal line had significant effect on yield (P=0.01), and the highest yield was obtained from the highest density of maternal line. Intreraction of planting date and density was not significant on seed yield, but the highest seed yield was obtained from those with 15 cm plant spacing on maternal rows on 4 June planting date. B73 inbred line rows that were closed to MO17 inbred line rows had higher seed setting and more seed yield than the others. Maize Rough Dwarf Virus epidemic occurred in Zarghan in 2003, affected the seed yield of plots planted in 5 May and 20 May so that the first planting date (5 May) which had the highest yield in 2002, produced the lowest yield in 2003
    Keywords: Corn, Inbred line, Planting date, plant density, Single cross 704
  • D. Afiuni *, M. Mahlooji Pages 186-197

    To study the relationship between different traits with grain yield in wheat under salinity stress, an experiment was conducted during 1999-2000 cropping season at the Roodasht Research Station of Isfahan. Forty two wheat lines and cultivars were planted in a triple rectangular lattice design. Plants were irrigated with saline water with EC = 12 dsm-1 (moderate salinity for wheat) throughout the growing season. Grain yield and 18 agronomic traits were studied. Correlation coefficients among traits and the linear stepwise regression of grain yield on the other traits were calculated. Grain filling period and number of spikes per m2 had the highest correlation with grain yield. In linear stepwise regression, grain filling period was the first trait that used in the regression model. Based on the variables that used in the stepwise regression model i. e. grain filling period, grain weight per spike, number of spikes per m2 and plant height, also using some other traits, path coefficient anlyasis was performed. Regarding to the results, grain filling period had the highest direct effect on grain yield, and indirect effects of flag leaf area duration and peduncle length via grain filling period were high and positive. Also number of spikes per m2 and number of kernels per spike had relatively high direct effects on grain yield. Finally, grain filling period, number of spikes per m2 and number of kernels per spike were the most effective traits on grain yield in this experiment. Genotypes Roshan, Barekat, DH2-390-1563 F3 Chds/5/Anza/3/Pi/Hys/4/ 1-66-75, Pishtaz, 1-66-22/Inia, 1-67-78/5/Cnn/Knakoy//Kc 66/3/Skp35/4/Vee"s" and Shiraz that produced about 4 tonha-1 of grain yield were determined as superior genotypes.

    Keywords: Wheat, Grain yield, agronomic traits, Salinity, stepwise regression
  • M. Patpour *, M. Torabi, H. R. Pouralibaba, V. Mardoukhi Pages 201-213
    Forty-four barley (Hordeum vulgare) dryland promising lines, were tested for their reactions to four isolates of barley leaf stripe disease caused by Pyrenophora graminea in the greenhouse using seed inoculation method, and also in field conditions in four locations, Karaj, Gorgan, Marogheh and Miandoab, using infected seeds of susceptible cultivars as disease spreader. Because of non-conformity of flowering date between spreader and the experimental lines and/ or non-desirable environmental conditions, the disease did not develop uniformly and sufficiently on the materials in field, but in the greenhouse, lef stripe developed up to 100% on emerged seedlings. The lines were grouped into four reaction categories, based on percentage of infected seedlings. Analysis of variance of the data showed that the experimental lines differed in their reactions to the pathogen isolates, as 38% of lines were resistant, 51% moderately susceptible, 9% susceptible and 2% highly susceptible. The most susceptible lines were Pirat 1//Aljer/ceres 362-1-1 IC, T-2 (2R)//Lignee131/Arabia Abiad, Alpha//Gumhuriyet/ Ligkee 131 and Yesevi-93 and the most resistant ones 4697/105//Yea 132 TH/3/ Tipper followed by ICB-100974/Action, Alpha//Sul/Nacta/3/80-5001 and 132TH/Tokak Yia 147. Frequency of resistance reaction among lines with facultative spring and spring growth habit was higher than that of winter type lines. P. graminea isolates differed in pathogenicity at P>1% level based on the mean of percent infection of lines. This indicating physiologic specialization in population of P. graminea.
    Keywords: Barley, dryland promising lines, leaf stripe disease, resistance, pathogenicity diversity
  • A. A. Fouman *, M. R. Ghannadha, A. Hossainzadeh, A. M. Shakib Pages 215-224
    In this study eight forage sorghum cultivars KFS1, KFS2, KFS3, Pacific BMR, Chopper, Nectar, Sweet Jumbo and Speed feed were evaluated on a randomized complete block design in four replications at Karaj during 2003-2004 growing season to determine the most suitable cultivar with the highest forage yield. Ammonium phosphate on the base of P2O5 was applied at 115 Kgha-1 and a total amount of nitrogen 183 Kgha-1 at four times, was used. Six traits including green fodder, dry matter, protein yield, plant height, stem diameter and tiller number were measured in each cutting. Harvesting was conducted from 7.8 m2 area. Two years data were analysed in simple and combined analysis, and the means were compared with Duncan's multipl range test (DMRT) method. Analysis of variance showed significant differences between cuttings for all traits (except for plant height) in each year. The green fodder, dry matter, protein yield and tiller number at second cut and stem diameter at first cut ranked first in each year. Combined analysis of variance showed significant differences between years (except for dry matter and tiller number), cultivars and year cultivar interaction (except for stem diameter). The means comparison with DMRT showed, green fodder with 150.5 tha-1, protein yield with 2.80 tha-1 in the first year, plant height with 196.9 cm and stem diameter 15.48 mm in the second year ranked in first group. Nectar and KFS2 produced the highest and lowest green fodder with 164.6 and 130.4 tha-1, respectively. Sweet jumbo produced the highest dry matter (36.38 tha-1), protein yield (2.88 tha-1) and tiller number (3.61 tillers). The highest plant hieght with 214.4 cm and stem diameter with 17.99 mm were produced by Speed feed and KFS2 respectively. The lowest dry matter (32.41 tha-1), protein yield (2.58 tha-1), plant height (172.2 cm) and tiller number (2.11 tillers) were produced by chopper and the lowest stem diameter (11.61 mm) by Speed feed. Nectar and Sweet Jumbo cultivars were determined as the most suitable cultivars for forage production in this study.
    Keywords: forage sorghum, hybrid variety, pure line variety, Tiller number
  • H. Ghorbani Ghoozhdi *, H. Lesani, S. M. Fakhr Tabatabaie, Z. Bashiri Sadr Pages 225-235

    In order to study the effects of irrigation, mist and plant density on quantitative aspects of vegetative and reproductive characteristics of buckwheat (Fagopyrum esculentum), an experiment was conducted in split split plot, based on RCBD with three replications, during 2001 in experimental station, College of Agriculture, Tehran University. Effects of three factors, including air humidity, irrigation and plant density were considered. Mist and non-mist were arranged in main plots and another three factors including soil moisture or irrigation levels (20 mm and 40 mm), planting density levels (100 and 33/3 plant per m2), were arranged in subplots.The effect of these factors and their interactions were studied on characters including: 1000-seed weight, yield of seed per plant, number of seed per plant, plant height and biomass dry weight. Results showed that the both main and interaction effects of main and subfactors were significant on some characters including number and amount of seed per plant, 1000-seed weight and plant dry weight.Treatment of mist, 40 mm water irrigation and density of 33/3 plant per m2 showed the highest effects on all characters

    Keywords: Buckwheat, dry matter, mist, plant density, Irrigation
  • F. Azizi *, A. Rezaie Pages 237-247
    Choice of efficient breeding program depends on the knowledge of the genetic system controlling the character to be improved. To estimate the genetic parameters for yield, yield components and some other morphological traits in corn (Zea mays L.), B73×MO17 and B73×K74/1 crosses were studied by triple testcross method. The experiments were conducted at research field of Seed and Plant Improvement Institute (SPII) in 1999-2001. Significant differences were observed among means of F1 , P1 and P2 testcrosses for all of the traits in both crosses. The B73 testcrosses generally had greater means than MO17 and K74/1 testcrosses except for number of leaves in two crosses, cob weight in cross B73×MO17 and anthesis silking interval in cross B73×K74/1. B73 testcross seems to contribute significantly in the expression of positive epistatic effects. Epistasis effects were significant for all of the traits in both crosses. Partitioning of the epistasis effects into fixable and non-fixable components revealed that additive×additive effects (fixable) were not significant for the traits except for days to silking in both cross, anthesis silking interval and plant height in cross B73×MO17, but additive×dominance and dominance×dominance effects (non-fixable) were significant for all of the traits in both crosses.
    Keywords: Maize, testcross, triple testcross, epistasis, yield, morphological traits
  • M Karimi Jashni *, M. Torabi, A. Roustaie, H. R. Etebarian, H. R. Okhovat, S. M. Razavi, F. Yazdanpanah Pages 257-271

    Several samples of wheat leaves infected with powdery mildew were collected from Mazandarn, Golestan and Fars provinces in 2003 and 2004. After purification, 23 isolates of the pathogen were selected for pathotype determination. Seeds of 17 near-isogenic lines carrying the known Pm genes, were grown in pots in a greenhouse with 18-22 C, 95-100 RH and 12 hours light and darkness period. Each set of the isogenic lines were inoculated separately with pure condia of each isolate. Infection types of each line were recorded 12 and 16 days after inoculation. Twenty one different pathotypes were identified, having different virulence formula. Based on the results, 95% of the isolates were virulent on Pm3c and Pm5. Virulence for lines carrying Pm4b, Pm2,6, Pm1,2,9 and Pm2,4b,8 genes was rare among the isolates. This is the first report on the presence of virulence for Pm1,2,9 gene combination in Iran. Frequency of virulence for genes Pm4a, Pm8, Pm2,6, Pm1,2,9, Pm7 and Pm2,4b,8 was higher in 2004 than in 2003, but frequency of virulence for genes Pm1, Pm2, Pm3b, Pm3a, Pm6, Pm5, Pm3d and Pm9 was higher in 2003. No change in frequency of virulence for Pm3c was detected during two years. Pathotypes of Gharakhil in Mazandaran province, contained the highest number of virulence factors among the isolates.

    Keywords: Wheat, Powdery mildew, Resistance genes, Virulence Factors, Frequency, pathotypes
  • A. Motamed * Pages 273-276

    To study the effects of different amounts of sulphur and boron fertilizers on grain yield and grain quality of bread wheat cultivar Pishtaz, an experiment was conduncted in Karaj during two cropping seasons 2001-2003. Three levels of sulphur (S0= 0, S1=250 and S2= 500 kgha-1) and three levels of boron (B0= 0, B1= 20 and B2= 40 kgha-1) were different treatments of the experiment arranged in RCBD with three replications in factorial. Analysis of variance on grain yield indicated significant differences among the treatments. The highest grain yield and grain protein percent were obtained from the treatment in which the highest levels of sulphur and boron had been used

    Keywords: Wheat, Pishtaz cultivar, sulphur, Boron, Grain yield, grain protein